“L’adversari”: Julio Manrique dirigeix un dels textos més famosos d’Emmanuel Carrère

El francès Emmanuel Carrère és un dels grans noms culturals de les darreres dècades.  És escriptor, guionista i director de cinema; i la seva reconeguda figura ha recollit distincions per tot el món (incloent el Premi Princesa d’Astúries de les Lletres al nostre país).

L’any 2000 va publicar una de les seves novel·les més famoses, L’adversari. Aquest llibre tracta la història d’un criminal narrada en primera persona: la del mateix Carrère. Es tracta de l’increïble cas real de Jean-Claude Romand, un francès que va mentir durant anys a tota la seva família, fent-los creure que era un reconegut metge i alt funcionari de l’Organització Mundial de la Salut. Tot el que va construir i explicar sobre la seva vida, qui era i que feia, era totalment fals, i ni les seves persones més properes n’eren conscients. Quan després de molt de temps va veure que la seva mentida estava a punt de sortir a la llum, al 1993 va decidir acabar amb la vida de la seva parella, fills i pares, pensant que aquests no suportarien descobrir la veritat i l’engany en el que havien viscut durant tants anys. També va intentar després acabar amb la seva pròpia vida prenent foc a casa seva, però va ser rescatat pels bombers i posat a disposició de la justícia.

Una increïble història real que Emmanuel Carrère va tractar en primera persona a L’adversari gràcies a una gran tasca d’investigació, que va incloure des d’assistir al judici de Jean-Claude Romand, com fins i tot establir una relació per correspondència amb ell, per intentar aclarir el misteri que l’envoltava. La història fins i tot ha donat peu a varies adaptacions, com és el cas en el nostre país de la pel·lícula La vida de nadie, dirigida al 2002 per Eduard Cortés; o d’aquesta obra teatral que ens ocupa on Marc Artigau, Cristina Genebat i Julio Manrique han adaptat la novel·la per portar-la, en aquesta ocasió, sobre l’escenari amb Pere Arquillué i Carles Martínez.

Una adaptació que “figura ja com un dels grans èxits de la nova cartellera teatral”. Mentre Carles Martínez (reconegut intèrpret de teatre, cinema i televisió) té el paper de Romand (un “pobre diablo”, en les seves pròpies paraules); Pere Arquillué interpreta per una banda a Carrère, però també indistintament a una vintena de personatges que van donant replica al personatge principal, en un tour de force actoral que recorda al que ja va fer recentment a El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc, vista a l’Atrium Viladecans al 2023. La interpretació d’Arquillué a L’adversari ha estat reconeguda arreu, i fins i tot va guanyar el Premi Max al millor actor en l’edició de 2023.

Una obra que podràs veure el proper 2 de novembre al teu teatre i que, com el llibre, centra tota l’atenció en el complex personatge de Jean-Claude Romand. Tot i així, “l’adaptació es mostra distant amb Romand. Tot i que l’humanitza, es deixen entreveure unes possibles raons per les quals s’ha aprofitat del benefici del dubte d’una justícia garantista. És víctima de la pressió social, i alhora és culpable de no haver-s’hi revoltat abans i sense necessitat de cap crim”. Carles Martínez afegeix sobre Romand que “es algo muy delicado, porque tiene una apariencia de hombre normal, pero pasa todo lo que pasa; es un largo viaje. Lo he construido a partir de no verlo como un monstruo, sino como una persona bastante normal. Pero estas cosas pueden pasar en nuestra realidad más próxima”.

Així doncs, l’obra intenta apropar-nos a la fredor i angoixa vital de Romand i de la seva falsa vida i relació amb tothom qui l’envoltava. La suma d’un gran text, ja un clàssic de la novel·la d’aquest segle, amb una adaptació plena de força, l’expertesa direcció de Julio Manrique, i dos actors com Carles Martinez i Pere Arquillué en estat de gràcia, fan d’aquest L’adversari una cita teatral obligada per a aquesta tardor.