Una obra imprescindible: “El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc”

Alguna vegada heu tingut aquella sensació al baixar el teló que, molt emocionats i bocabadats, penseu el que acabeu de veure és una obra mestra teatral? I després consulteu les diferents crítiques a internet, o xerreu amb amics “teatrerus”, i veieu com tothom ha arribat a la mateixa conclusió que vosaltres, que et trobes davant d’una obra gairebé perfecta? Si has viscut aquesta sensació en el passat, sabràs doncs el que vam sentir nosaltres quan vam poder gaudir de El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc. I farem servir ja en el primer paràgraf una frase que no ens agrada dir, però que creiem que en aquest cas l’ocasió s’ho mereix: no te la pots perdre!

Aquesta gran obra és la suma de tres grans talents: Xavier Albertí a la direcció (gran figura del teatre català, fins fa poc director del Teatre Nacional de Catalunya), Josep Maria Miró a la dramatúrgia (a Viladecans hem gaudit dels seus textos com Estripar la terra, o adaptacions teatrals com la d’Un cel de plom), i Pere Arquillué com a protagonista d’un monòleg que ell mateix considera que és el seu espectacle més difícil fins ara: És el viatge més bèstia i més important que he fet a la vida. I aquest cop ho dic de debò”.

Creiem que una de les coses que et faran gaudir més d’El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc. és no saber gaire sobre el seu argument, així que només et direm que es tracta d’un monòleg a set veus sobre un petit poble, els seus habitants i els seus secrets. Un text brutal que va ser guanyador no només del Premi de la Crítica, sinó que també va rebre el XLV Premi Born (convertint a Josep Maria Miró en el primer autor que obté en tres ocasions el prestigiós guardó creat el 1970); i el Premi Nacional 2022 de Literatura Dramàtica que atorga el Ministeri de Cultura.

I no només els premis confirmen la importància d’aquesta proposta estrenada i produïda pel Festival Temporada Alta. Com ja comentàvem a l’inici, les excel·lents crítiques mantenen el cartell una proposta que qualsevol amant del teatre ha de veure, gràcies a totes les parts implicades, com confirmen comentaris com “La essència més pura del teatre, un gran text, una direcció superba i un actor extraordinari” “o “Pere Arquillué + Josep Maria Miró + Xavier Albertí. Què pot fallar? Res de res. És, sense cap mena de dubte, una de les obres més perfectes que he vist aquest any”.

Acabem com hem començat: si t’agrada el teatre, no te la pots perdre. A El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc gaudireu d’un gran autor, un gran director i un gran actor. Però sobretot viureu un text que deixa empremta molts dies després d’aixecar-vos de la butaca.