Emma Vilarasau, Marta Marco i Emma Arquillué a “Un matrimoni de Boston”

David Mamet és un famós dramaturg, novel·lista i guionista de cinema dels Estats Units, autor de grans èxits teatrals com Glenglarry Glen Ross (guanyadora del Pulitzer i vista recentment a la cartellera de Barcelona en una versió dirigida per Àlex Rigola), o guionista de grans èxits cinematogràfics com Los Intocables de Eliot Ness, de Brian de Palma.

Mamet va estrenar als teatres al 1999 l’obra Un matrimoni de Boston. L’autor, com diuen les notes de producció de l’espectacle, “explora les normes socials a través d’una parella gens convencional. I ho fa com si fos un Oscar Wilde dels nostres dies, amb intel·ligència i humor mordaç”. Tot parteix de l’expressió en anglès Boston marriage, creada els Estats Units al segle XIX per a definir les llars on vivien dones solteres, de forma independent i sense presència masculina, per seguir la seva vida o professió amb total llibertat (sovint també per viure la seva relació amorosa lliurement i sense les pressions socials de l’època).

L’obra es va poder veure per primera vegada a Catalunya l’any 2005 al Teatre Lliure, protagonitzada per la gran Anna Lizaran, secundada per Emma Vilarasau i Marta Marco i dirigides per Josep Maria Mestres. En aquesta nova versió, que arriba el proper 11 de gener a Viladecans, el repartiment torna a ser espectacular. Mestres torna a dirigir l’espectacle i Vilarasau agafa el rol de Lizaran; Marta Marco interpreta el paper que al 2005 interpretava Vilarasau; i s’incorpora en el paper de la jove criada (Marco en la versió de 2005) la prometedora actriu Emma Arquillué: “Un “joc de les cadires”, en paraules del seu director que ha portat nous matisos als personatges: “És una obra que segueix viva, que creix amb els anys i amb els actors”.

Aquesta nova versió intenta, però, no repetir fil per randa la versió ja estrenada al 2005. En paraules d’Emma Vilarasau, el muntatge és diferent. L’obra ha crescut en aquest temps. Hi ha hagut un moviment feminista que no estava fa vint anys, també un moviment LGTBI… Els bons textos es tornen actuals amb el temps. I es que no oblidem que aquesta obra intenta explicar-nos la relaxió afectiva de dues dones al segle XIX, i ho fa amb una trama vodevilesca, conté tots els elements d’una comèdia d’embolics que es resol amb un gir inesperat que allibera els tres personatges –criada inclosa– de l’opressió i l’aparença social de l’època.

Al 2005, l’obra va estar dues temporades al Lliure exhaurint entrades. De nou aquesta tardor a la cartellera de Barcelona ha repetit el gran èxit de crítica, i també exhaurint entrades. I és que la suma de grans noms com Mamet, Mestres, Vilarasau, Marco i Arquillué només poden donar com a resultat un èxit teatral assegurat. I no oblidem que Emma Vilarasau és una de les actrius que omple més teatres de Catalunya, i els seguirà omplint fins que a ella li doni la gana. Brindem perquè així sigui”. Una gran obra per un gran inici d’any 2025 al teu teatre!