Nit de gran òpera a Viladecans amb “Turandot”, la gran obra mestra de Puccini

Ja ho deien al clàssic dels germans Marx. Hi ha res millor que una nit d’òpera? A Atrium Viladecans som grans amants del gènere, i des de fa anys que sumem cada temporada a la programació un espectacle operístic, dins del cicle “Òpera a Catalunya”, a càrrec de la Simfònica del Vallès i els Amics de l’Òpera de Sabadell. De fet, al nostre escenari hem pogut gaudir de grans clàssics del gènere com La Bohème, Carmen, La Traviata o Don Carlo.

El proper divendres 10 de maig serà el torn de Turandot, de Giacomo Puccini, referència de l’òpera i del seu compositor, autor també d’altres grans títols, com ara La Bohème o Madama Butterfly. Una òpera en tres actes amb text de Giuseppe Adami i Renato Simoni estrenada al Teatro alla Scala de Milà el 25 d’abril de 1926. A Catalunya es va poder veure per primera vegada al Gran Teatre del Liceu el 1928.

Gràcies a les notes de producció facilitades per Òpera a Catalunya podem saber més d’aquest clàssic del gènere. Turandot va ser l’òpera pòstuma de Puccini i la seva gran obra mestra. Aquesta òpera, molt popular per la seva espectacularitat, deixa molt enrere el verisme puccinià per endinsar-se en un drama ambientat en una Xina llegendària. En un imperi atemorit, la cruel princesa Turandot condemna a mort els seus nombrosos pretendents, que no encerten els tres enigmes que ella els proposa i que, malgrat la mort quasi segura, acudeixen a Pequín.

El príncep Calaf, en veure la bellesa i el poder de Turandot, decideix acceptar el desafiament. Des de l’instant en què la veu, queda enamorat d’ella i està disposat a arriscar-ho tot per conquerir el seu cor. Calaf resol els tres enigmes, però Turandot no es dona per vençuda. El príncep li diu que si descobreix el seu nom abans de l’alba, ell haurà de morir. Amb l’ajuda de Liù, la jove i dolça esclava, Calaf manté el seu nom en secret. Al final, Turandot accepta aparellar-se amb Calaf i diu que ja coneix el seu nom: Amor!

Una història complicada i enigmàtica servida per una música majestuosa i espectacular, que inclou l’ària “Nessun dorma”, una de les més aclamades de tot el repertori operístic (i que hem escoltat innombrables vegades també en el cinema, des de clàssics com Mar Adentro d’Alejandro Aménabar fins a blockbusters com Missión:Impossible Nación Secreta). Però també altres moments musicals destacats serien les àries “In questa reggia” (Turandot) o “Tu che di gel sei cinta” (Liù).

Us convidem, doncs, a gaudir un cop més de la millor òpera al teu teatre. Un espectacle que serà la cirereta del pastís d’un gran final de temporada a Atrium Viladecans.