“Nevenka”: una obra sobre el primer cas d’assetjament sexual al nostre país
En els darrers anys el moviment #MeToo ha agafat molta força a les xarxes socials i als mitjans de comunicació, arrel de les acusacions per abús sexual contra el famós productor de cinema de Hollywood Harvey Weinstein. Un moviment que també va servir per tornar a posar en el focus casos passats com els de Nevenka, possiblement el primer cas de #MeToo en Espanya i que ha permès recuperar la seva història, de nou de plena actualitat, com demostra el documental estrenat a Netflix al 2021 o la pel·lícula que just es roda en aquests moments a càrrec d’Iciar Bollaín.
La història de Nevenka és història del país, ja que va ser la primera condemna per assetjament sexual a un polític espanyol, després de que aquest tipus de delicte entressin a formar part del Codi Penal a partir de 1995, amb una reforma al 1999. El 2001, i per primera vegada a la història d’Espanya, una dona va guanyar un judici per assetjament sexual a un polític. Nevenka Fernández va asseure per primera vegada un alcalde a la banqueta dels acusats. Es tractava d’Ismael Álvarez, alcalde de Ponferrada, qui tot i dimitir i ser considerat culpable, va poder continuar vivint a la seva ciutat, mentre Nevenka va guanyar el judici legal però no el popular, que la va estigmatitzar públicament i la van obligar a marxar a viure fora d’Espanya.
Una història que arriba el proper 28 d’abril a Viladecans en una versió teatral amb autoria i direcció de María Goiricelaya, dramaturga i directora basca guanyadora del Premi Max 2023 a la millor adaptació teatral. L’obra, una producció d’Histrión Teatro, està interpretada per Gema Matarranz com Nevenka Fernández, Ales Furundarena com Ismael Álvarez, i el suport de Marta Megías en diferents papers durant l’espectacle.
Una obra necessària, com demostra la seva trajectòria amb cinc nominacions als Premis Max d’enguany (on destaca la nominació a millor espectacle teatral); o el Premi Especial del Jurat a la Feria de Teatro del Sur de 2023. També la crítica s’ha rendit a l’espectacle: “El público se rinde a la adaptación de ‘Nevenka’” o “Una impactante obra de teatro documental” en serien dos exemples.
Com diuen les notes de producció de l’espectacle, avui aquest cas ens torna la imatge del que vam ser per assenyalar els avenços, però també les ferides. Avui Nevenka segueix sent aquest mirall en què es miren les dones que la van precedir i que la van seguir; un reflex d’una societat que ha canviat o, potser, no tant. Un espectacle per a la reflexió que et convidem a veure al teu teatre.