“Jauría”: el nou muntatge sobre el judici de “La Manada” arriba a Viladecans

Gener de 2021. La pandèmia de la Covid-19 continuava sent un malson amb multitud d’afectacions i restriccions. Els teatres, per exemple, havien d’estar aforats al 30 % de la seva capacitat. L’Atrium Viladecans havia recuperat mica en mica la seva programació des del mes de setembre de 2020, però el que es va viure el 29 de gener de 2021 al nostre Auditori ho recordarem molts anys. La sala plena de gom a gom, al màxim de l’aforament permès en aquells moments, i amb multitud de gent que s’havia quedat sense entrades i preguntava per telèfon, xarxes i correus electrònics si n’hi havia manera d’aconseguir-ne. I tot, per veure un espectacle que s’havia estrenat al Pavón de Madrid l’any 2019, i que duia per títol “Jauría.

Es tracta d’un muntatge amb dramatúrgia de Jordi Casanovas i direcció de Miguel del Arco creat a partir de les transcripcions del mediàtic judici de “La Manada” que es va fer entre 2017 i 2019. Això vol dir que l’amic Jordi Casanovas (tal i com havia fet a Ruz-Bárcenas, també vista a l’Atrium Viladecans al 2015) no ha afegit ni una sola paraula a l’obra, si no que tot el que escoltarem seran les declaracions reals dels cinc acusats i la denunciant. Un muntatge que ràpidament es va convertir en un gran èxit de públic i crítica a Madrid, recollint multitud de premis com el Max de 2020 al millor espectacle de teatre de l’any i a la millor adaptació.

El primer muntatge de l’obra al 2019 comptava amb un jove repartiment ja consolidat en el moment actual, amb reconeguts noms com els de Maria Hervás, Martiño Rivas i Raúl Prieto.  Amb l’èxit d’aquest muntatge a Madrid i la seva posterior gira, més curta del que hauria estat habitual a causa del terrabastall que va suposar la pandèmia, es feia necessari un nou muntatge que permetés recuperar de nou aquest gran espectacle. Per fi, ara al 2024 arriba una nova versió amb un nou i jove repartiment amb grans noms com Ángela Cervantes (tot i la seva joventut, ja nominada dues vegades als premis Goya); Carlos Cuevas (famós protagonista de l’èxit televisiu Merlí); o Artur Busquets (vist recentment a Viladecans amb El sopar dels idiotes).

És una obra colpidora, i sabem de que parlem després de l’experiència viscuda al 2021 a l’Atrium Viladecans. Com explica la mateixa companyia, es tracta d’una ficció documental que ens permet viatjar per la ment de la víctima i els seus agressors, i que ens permet observar el famós judici on la denunciant és revictimitzada, obligada a donar més detalls de la seva intimitat que els propis denunciats. Un cas que va sacsejar el concepte de masculinitat, de consentiment i d’agressió sexual a la nostra societat. Un judici que va marcar un abans i un després.

Apunteu la data a l’agenda: divendres 15 de març de 2024. Tant si et vas quedar sense entrades al 2021, com si vols repetir visionat amb un nou i prometedor repartiment, “Jauría” és una obra de visió obligada per a aficionats al teatre. Imprescindible.