Candela Peña protagonitza “Contracciones”, una obra contra l’assetjament laboral

Parlar de Candela Peña és parlar d’una de les millors actrius del nostre país. La nostra veïna de Gavà disposa d’una sòlida trajectòria que l’han portat a estar nominada vuit vegades als Premis Goya (amb tres guardons!), i a participar en alguns dels majors èxits cinematogràfics nacionals de les dues darreres dècades, com Te doy mis ojos, Princesas o Todo sobre mi madre. La seva intensa carrera cinematogràfica la fan cara de veure als escenaris, d’aquí que per a nosaltres és un dels esdeveniments de la temporada poder gaudir-la a Viladecans en la seva tornada al teatre amb Contracciones.

Acompanyada de Pilar Castro (actriu més habitual als escenaris però també amb una sòlida carrera cinematogràfica, amb una filmografia on compta amb títols de directors com Pedro Almódovar o Carlos Saura), aquest espectacle adapta un text original de Mke Bartlett, jove dramaturg i guionista britànic. Contracciones explora la invasió creixent de les grans companyies en la intimitat dels seus empleats. Amb hàbil precisió es mostra una dona en un càrrec de poder que entrevista a l’Emma, de la secció de vendes, sobre la seva vida amorosa. Al principi, hi ha una cosa còmica en la definició legalista de l’empresa del que constitueix una relació romàntica o sexual. Això, però, esdevé lascívia mòrbida quan la gerent exigeix detalls íntims de l’aventura d’Emma amb un col·lega laboral.

L’obra està dirigida pel valliranenc Israel Solà (com veieu, si sumem la presència de Candela Peña estem davant d’una obra amb grans noms teatrals del Baix Llobregat), fundador de La Calòrica i de grans èxits vistos a l’Atrium Viladecans com Els ocells o De que parlem mentre no parlem de tota aquesta merda. Com us podeu imaginar per l’argument, Contracciones  té en el rerefons una gran crítica social, ja que com diu Solà, “La pieza es bastante contundente con el abuso de poder y con la idea de que no hay que dejarse apretar o ceder ante pequeñas amenazas o peticiones de las empresas, por ejemplo, el miedo a quedarse embarazada por perder el puesto de Trabajo”.

L’espectacle ha tingut grans crítiques, que tant han destacat el seu rerefons social, on “(…) la obra nos sumerge en un universo que mezcla a la perfección los mundos de George Orwell, The office y Black Mirror”, com destaca el mateix Solà. Però evidentment, també han destacat el tour de force interpretatiu de Candela Peña i Pilar Castro, “es un auténtico deleite ver sobre las tablas a dos de las mejores actrices de este país”.

Així doncs, si vols gaudir d’un vespre de gran teatre, no us perdeu aquesta “distòpia laboral” en paraules de la pròpia Candela Peña. Una posada en escena sorprenent, plena de diferents escenes i salts temporals, us mantindran enganxats a la butaca en aquesta Contracciones  que promet ser un dels plats fors d’aquesta tardor.