“El Pare”: torna a l’Atrium Viladecans el gran èxit de Florian Zeller

Florian Zeller és un escriptor i director de cinema francès, considerat “juntament amb Yasmine Reza, el millor dramaturg francès”. Tot i que compta amb una sòlida trajectòria en els darrers anys, és mundialment conegut sobretot per l’èxit de la seva obra de teatre El Pare, estrena al 2012 i que és considerada un dels millors muntatges de la dècada. L’èxit d’El Pare també es deu a la seva adaptació cinematogràfica, dirigida pel mateix Florian Zeller i protagonitzada per Anthony Hopkins i Olivia Colman. Un èxit de públic i crítica guanyadora de dos premis Òscar per Hopkins al millor actor, i al mateix Zeller al millor guió adaptat.

El Pare és qualificada pel propi autor Florian Zeller de farsa tràgica. I aquí rau la seva grandesa i la seva dificultat. Tracta un tema tan espinós com la pèrdua de la realitat a causa de la vellesa. Ens col·loca en la perspectiva d’una ment confusa o, potser, confosa pels interessos dels que l’envolten, mai ho sabrem. L’autor francès ens sorprèn amb un text divertit i transcendent a la vegada, que conjuga drama i comèdia amb tocs de thriller. L’Alzheimer i la vellesa són protagonistes d’aquesta història que l’autor ens mostra des del punt de vista del qui pateix el pas del temps i la malaltia, amb la pèrdua de facultats que comporten. Aquest enfoc diferent dona molt joc teatral i és un element clau per l’èxit de l’obra.

No és la primera vegada que podrem gaudir d’aquest text a l’Atrium Viladecans. Ja al 2017 vam poder gaudir d’una fantàstica adaptació protagonitzada per Héctor Alterio. Però si és la primera vegada que el podem programar en la seva versió catalana, i protagonitzada per Josep Maria Pou, qui “demostra que continua sent un dels grans actors del nostre teatre”.

Com no podia ser d’una altra manera, una obra mundialment coneguda i un actor en estat de gràcia han fet de l’espectacle un èxit de públic i crítica a Barcelona des de la seva estrena el passat nadal. Estem parlant d’una obra que ha estat protagonitzada durant la darrera dècada (apart dels mencionats Hopkins, Alterio i Pou), per actors de la talla d’ Alfred Molina, Frank Langella, Keneeth Cranham o Robert Hirsch. Per tant, si ets amant dels tour de force interpretatius, tens una cita obligada el proper 23 d’abril al teu teatre!