Un nou Lorca a Atrium Viladecans: arriba la “Yerma” del Teatre Lliure!

Federico Garcia Lorca està de moda als escenaris teatrals. Després de l’èxit la temporada passada de Una noche sin Luna amb Juan Diego Botto i A vueltas con Lorca, amb Carmelo Gómez; ara arriba el torn a 2023 de dos nous espectacles amb el poeta i dramaturg com a protagonista que es podran veure al nostre Auditori: Lorca en Nueva York, amb Alberto San Juan; i aquesta Yerma que ara ens ocupa, un dels plats fort d’aquesta temporada al Teatre Lliure.

Yerma és el nom de l’obra i la protagonista d’aquesta popular obra de Lorca, una de les tres peces de la seva trilogia teatral Lorquiana, juntament amb Bodas de Sangre i La casa de Bernarda Alba. L’obra tracta un tema recurrent de Lorca, la pressió social sobre la dona, en aquest cas centrada en la maternitat o en un destí fatal que marca per a tota la vida. La protagonista, que no pot veure complert el seu desig de ser mare (la paraula “yerma” de fet significa terra que no es pot cultivar), pateix la frustració i patiment que li provoca viure en una època on la maternitat era obligada en una dona casada. L’autor, com és habitual en la seva obra, utilitza diferents simbologies per a explicar la seva història, com la presència de l’aigua (que fan referència a la fecunditat); les flors (que fan referència a la maternitat); o les pedres i la sorra (que remeten a l’esterilitat).

L’obra, estrenada a finals de 2022 al Teatre Lliure, compta amb un equip artístic excepcional, amb direcció de Juan Carlos Martel Bayod, espai escènic de Frederic Amat, o música de Raül Refree. Però si una cosa ha de tenir Yerma  és una actriu protagonista a l’alçada del personatge (“sense una bona actriu és impossible fer Yerma”), i en aquesta versió està interpretada amb gran èxit per Maria Hervás. L’excepcional actriu, ja vista a l’escenari d’Atrium Viladecans en obres com Iphigenia en Vallecas (Premi Max a la millor actriu) o Jauría (premi Fotogramas de Plata també a la millor actriu), “se confirma en su estreno lorquiano como una de las actrices más comprometidas y refrescantes de la escena actual”.

L’obra, que va ser un èxit de públic i crítica al Teatre Lliure (on va quedar clar que estàvem davant d’una “magnífica ‘Yerma’ de María Hervás”), arribarà a Viladecans després de la seva estada al Centro Dramático Nacional a Madrid. Una versió actual que tracta de rejovenir el clàssic de Lorca a la recerca de noves espectadores teatrals tan necessaris en els moments actuals, convertint-se en un “espectacle per a espectadors fidels de sempre, però també per a nous espectadors adolescents que, n’estic segur, en sortiran amb una nova idea de la que tenien del teatre abans d’entrar-hi. El missatge de Yerma continua viu i, per molt que giri el món, fa la impressió que no deixarà mai de ser un dels neguits que fibla la humanitat”.

Ho hem dit al començar: Lorca està de moda. Encara no sabem que ens depararà la temporada teatral de 2023-2024, però benvingudes siguin les noves adaptacions d’obres del famós poeta i dramaturg si són tan excepcionals com aquesta Yerma. No us la perdeu!