Juan Diego Botto i Sergio Peris-Mencheta tornen a Viladecans amb Una noche sin luna

Hi ha obres que deixen petjada i es recorden durant anys en el dia a dia d’un teatre. És el cas d’Un trozo invisible de este mundo, un fenomen teatral que es va poder veure a Viladecans al 2014 i que, anys després, encara es motiu de conversa i record entre el públic que va omplir de gom a gom el nostre Auditori. Per aquest motiu, la nova obra del tàndem Sergio Perís-Mencheta (direcció) i Juan Diego Botto (actor) era una de les obres més esperades pels aficionats i aficionades d’Atrium Viladecans.

En aquest nou espectacle Juan Diego Botto és posa en la pell d’un gran personatge com Federico Garcia Lorca, i ens explica diferents episodis de la seva vida com el seu pas per la residència d’estudiants, les crítiques rebudes per Yerma, la seva experiència a La Barraca, la seva relació amb la premsa, els seus amors, la tensió dels últims anys… Tot això serveix perquè, tal i com diuen les notes de producció, l’obra ens apropi a “temes com el paper de la dona sota la seva mirada sempre poètica i reivindicativa, la necessitat de la llibertat artística i d’expressió, la lluita per la llibertat d’identitat sexual, o la importància de la memòria i les arrels” . Però la reflexió no acaba aquí, ja que tot plegat ens permet fer un paral·lelisme amb el moment actual que vivim, ja que l’espectacle ubica las dudas actuales: la cárcel, la muerte no son un falso debate sobre la libertad de expresión. Los artistas condenados por criticar a los Borbones, tampoco. La persecución de estos elementos considerados antisistema no ha conseguido callar a ninguno de ellos, desde Lorca a César Strawberry, Cassandra Vera, Guillermo Zapata o Willy Toledo. Ya entenderán por qué la perspectiva que proyecta Una noche sin luna es tan desalentadora a pesar de todo: porque en España después del asesinato de Lorca hay quien insiste en tipificar en el Código Penal la libertad de expresión”.

Així, Diego Botto no fa altra cosa que ficar-se “en la piel del poeta granadino para subrayar la actualidad de sus ideas”. I tal com reflexionen els propis autors: té sentit parlar de Lorca avui? Ells mateixos donen la seva resposta: “parlar de Lorca avui és parlar de nosaltres mateixos. I aquesta obra vol fer-ho des de l’honestedat i el sentit d’espectacle”.

Com era d’esperar, l’obra del tàndem Perís-Mencheta / Juan Diego Botto s’ha convertit en un nou èxit de públic i crítica des de la seva estrena el passat estiu al Teatro Español de Madrid. I de nou ens imaginem que, la nit de teatre que viurem a Viladecans el proper 15 de gener, serà de les que no oblidarem en anys. Paraula de Lorca…